fredag 13 juni 2014

Under all denna vinter av Negar Naseh

Under all denna vinter utspelar sig i ett ensligt beläget hus någonstans långt norrut i Sverige dit den vuxna dottern sedan en tid tillbaka flyttat med sin pojkvän. När vi kommer in i berättelsen håller dottern på med minutiösa förberedelser inför att hennes mamma ska komma på besök hos dem.

Först tänker jag som läsare att det är väldigt vilken jobbig mamma som väntas på besök. Men allteftersom dotterns förberedelser eskalerar byts mitt perspektiv och jag blir allt mer säker på att det är dottern som är den galna.

Dottern bakar och väljer ut böcker att lägga på nattygsbordet till mamman. Men dottern inte bara bakar, hon kämpar i flera veckor och provbakar utan recept för att få till den exakt rätta touchen på frukostskorporna så de ska bli precis som hon vet att mamman vill ha dem. Likadant med böckerna. Dottern väljer och väljer bort titlar. Hon fortsätter därefter med att försöka få till den rätta inbördes ordningen i hur de ska ligga där på nattygsbordet. För de måste ligga i just den ordning hon tänker sig att mamman ska vilja läsa de utvalda böckerna. Hon ändrar och ändrar om igen. Förberedelserna gränsar till galenskap.

När mamman sedan anländer visar det sig att mamman och pojkvännen kommer väl överens. Mamman har långa samtal med pojkvännen där hon berättar för pojkvännen om hur dottern var som liten. Men mammans upplevelser är olika mot hur dottern minns händelserna. Dotterns minnen avfärdas av mamman som nycker.

Mycket i texten kretsar kring just minnet. Minnet av barndomen och vems minne som ska få stå för att vara sanningen. Under all denna vinter är en roman om en dotters relation till sin mamma och det absoluta behovet hos dottern att få forma sitt eget minne.

Boken består av två delar. Första delen är själva romanen, själva berättelsen. Andra delen är ett slags författardagbok, en helt fantastisk essä som på ett mycket intressant sätt fördjupar förståelsen av texten och breddar läsningen.