fredag 4 april 2014

Vinterkriget : en äktenskapsroman av Philip Teir


är, just precis som undertiteln säger, en äktenskapsroman. Den inledande meningen sätter stämningen direkt: "Det första misstaget Max och Katriina gjorde den vintern - och de skulle göra många misstag före skilsmässan - var att frysa ner barnbarnens hamster."

Vi får följa den finske sociologen Max och hans fru Katriina och deras vuxna döttrar Eva och Helen i deras universitetsutbildade medelklassvardag. Den yngsta dottern går på konstskola och lever studentliv i London. Den äldsta dottern har bildat egen kärnfamilj ihop med en händig man och deras barn är nu i mellanåldern.

Boken följer omväxlande sina karaktärer och vi får se på händelser ur olika synvinklar. Jag riktigt känner hur författaren valt persongalleri utifrån sin vilja att belysa det heterosexuella medelklassäktenskapet av idag, dess olika stadier med upp- och nedgångar och eventuella fall. Hur en kärleksrelation kan ta sin början, hur relationen sedan kan komma att bli när det finns barn som måste komma i första hand, och hur den förändras när barnen blivit vuxna och flyttar hemifrån.

Under de dagar jag tillbringar med läsningen av Philip Teirs Vinterkriget kommer jag flera gånger på mig själv med att referera tillbaka till händelser och analyser i boken i samtal med mina nära. Det är upplyftande och givande, tycker jag själv, när en text drar iväg med mig så.

Det är en härlig bok skriven med värme och medkännande ironi. Teir är snäll mot sina karaktärer samtidigt som han driver lätt med dem. Som läsare ler jag igenkännande. Det här är en bok jag mår bra av att läsa.

Vinterkriget finns nu i pocket.