måndag 10 februari 2014

Vi måste sluta ses på det här sättet av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck

är en romantisk roman om kärlek med förhinder. Det är en lättläst bok där jag som läsare hela tiden känner mig engagerad och undrar hur det ska gå.

Boken handlar om Hanna 18 år och Jens 24 som befinner sig på olika ställen i livet. Hanna går sista året på gymnasiet och längtar efter att resa till Paris. Jens har en snart treårig dotter tillsammans med Kajsa som han alldeles nyligen separerat ifrån och ännu inte släppt känslomässigt.

Under en kväll på krogen råkar Hanna och Jens träffas och det faller sig så att Hanna följer med Jens hem till lägenheten där han sedan bara några timmar tillbaka bor ensam med dottern Rut. Läsaren får sedan växelvis följa Hanna respektive Jens och hänga med i svängarna när deras relation utvecklas. Det är inkännande och härligt beskrivet och får mig flera gånger att le stort. Som t ex chocken när Hanna inser att Jens är PAPPA till någon! I Hannas värld är det först något alldeles absurt.

Hannas liv kretsar kring den falnande vänskapen med Lovisa, och den nyare vänskapen med Märta som hon ska resa till Paris med när skolan äntligen är över. Det är inte läge att träffa pojkvän. Jens fokus är på dottern Rut och att landa i separationen från Kajsa. Det är inte läge att inleda någon ny relation. Ändå blir det såklart så!

Jag som 40+-läsare av den här boken som väl mer riktar sig till 15+ känner mig undrande över att Kajsa och Jens inte stannar hos varann. De har dottern Rut tillsammans, de är vänner, de pratar, de gillar att umgås, de är attraherade av varann - varför i hela friden skiljas? tänker jag. Under hela bokens gång hoppas jag att de ska välja varann igen.